Riječ direktora

Nakon svih teškoća koje je sa sobom donijela 2020. godina i pandemija Covida-19, razumljivo je da smo svi sa velikim očekivanjima čekali dolazak 2021. godine, kao i dolazak vakcina koje bi mogle dovesti do povratka života u normalne okvire. 

Tim više su dva događaja sa tragičnim ishodom pogodila sve nas, serija potresa u Republici Hrvatskoj od kojih je najsnažniji (6,2 po Richteru) 29.12.2020. odnio sedam života i svojom razornom snagom načinio veliku materijalnu štetu u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima. I u Bosni i Hercegovini se ovaj potres jako osjetio, nanijevši materijalnu štetu u Bihaću, Kostajnici i Kozarskoj Dubici. 

I dok je tlo u Hrvatskoj nastavilo da učestalo podrhtava, odmah po dolasku Nove 2021., u Bosni i Hercegovini se dogodila tragedija kod Posušja, kada je osam mladih života ugašeno, najvjerojatnije gušenjem usljed ispušnih plinova. Upućujemo saučešće porodicama poginulih u potresu u Hrvatskoj, kao i najbližima preminulih djevojaka i mladića iz Posušja. 

Nažalost, kraj 2020. kao i početak 2021. i ove tragedije koje su se tada desile ostavit će duboki tužan trag. 

Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini – barem prema podacima dostupnim za 11 mjeseci za Federaciju Bosne i Hercegovine jer podaci za Republiku Srpsku za period nakon prvih 6 mjeseci 2020. nisu u ovom trenutku javno dostupni – se ipak oporavilo u najvećoj mjeri nakon zatvaranja koje je počelo sredinom mjeseca marta. Ukupna premija u Federaciji BiH za 11 mjeseci 2020. prema 11 mjeseci 2019. je za 1,6% niža. Pad su zabilježile sljedeće vrste osiguranja, a koje imaju nešto značajniji obim premije: osiguranje od nezgode, zdravstveno osiguranje, auto kasko, osiguranje robe u prevozu, osiguranje kredita i životno osiguranje.

Kako za rezultate Bosna RE-a treba pričekati i rezultate IV kvartala 2020., u ovom trenutku možemo reći da je situacija povoljna i u skladu sa planiranim vrijednostima.

Direktor 

Zlatan Filipović 

04.01.2021.