O nama

Tokom 1977. godine Zajednica osiguranja  imovine i lica „Sarajevo“ i Zajednica osiguranja „Triglav“ su sklopile samoupravni sporazum o osnivanju Zajednice reosiguranja „Bosna reosiguranje“. Potpisnici sporazuma bili su generalni direktor ZOIL „Sarajevo“ gosp. Zijo Filipović i predsjednik kolegijalnog poslovodnog odbora ZO „Triglav“ gosp. Stjepan Šaubert. Gosp. Zijo Filipović je postao i prvi direktor Bosna RE-a.

Ovim aktom osnovana je Zajednica reosiguranja „Bosna reosiguranje“, a rješenje o upisu u sudski registar Okružnog privrednog suda Sarajevo izdato je 24.3.1978. godine. Prema tadašnjem zakonodavstvu, u registar je upisano osnivanje Zajednice rizika reosiguranja imovine u sastavu Zajednice reosiguranja „Bosna Reosiguranje“ Sarajevo, ul. Ognjena Price br. 4., n.sol.o.

1.4.1978. Bosna RE je počela sa radom i prolazila skupa sa Bosnom i Hercegovinom kroz mnoga iskušenja. Još u vrijeme postojanja SFRJ, 1990. godine, među prvima od društava za osiguranje i reosiguranje smo obavili transformaciju u dioničko društvo, a kao novi početak u svojoj historiji možemo smatrati 1996., kada smo krenuli ponovo od nule, sa nanovo prikupljenim kapitalom od privatnih ulagača.

Bosna reosiguranje d.d. je drugo društvo iz oblasti osiguranja i reosiguranja na području bivše SFRJ koje je dobilo vlastiti rejting, od ukupno pet društva koja su prošla kroz taj postupak. Ugledna i najstarija agencija za određivanje rejtinga društvima za osiguranje A.M. Best već dvanaestu godinu zaredom nam je dodijelila rejting B+ Dobar koji spada u sigurne rejtinge po njihovim kriterijima, i koji je 5 koraka iznad rejtinga BiH.

Neprekidno ulažemo u naš dalji razvoj i to kroz obuku naših zaposlenika, prenos znanja putem seminara za naše cedente (održali smo 55 seminara od 1998. godine do danas, s predavačima iz najpoznatijih društava za reosiguranje i brokera na svijetu, a veliki broj seminara je imao i predavače iz Bosna Rea), do razvoja i korištenja informacionih tehnologija i primjene sofisticiranog programa MetaRisk.

Zahvaljujemo se našim cedentima, poslovnim partnerima, vlasnicima i prijateljima na povjerenju i doprinosu našem uspjehu u radu. Svakako zasluge za uspjeh idu i našim zaposlenicima, kojih je bio značajan broj. Želimo istaknuti i naše dosadašnje direktore, pod čijim rukovođenjem je Bosna RE radila i postizala uspjehe:

Gosp. Zijo Filipović, 1978. -1984.

Gosp. Jovo Mišković, 1984. – 1986.

Gosp. Nikola Cucić, 1986. – 1998.

Gosp. Hajrudin Čengić, 1998. – 2002.

Gosp. Damir Lačević, 2002. – 2014.

Tu smo radi vas, nadamo se da će vam naša stranica biti informativna, a ukoliko ne pronađete ono što vas zanima, kontaktirajte nas.