Novosti

40 godina od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara
02.02.2024

Kao i 2014. godine, kada je Sarajevo obilježavalo 30 godina od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, i ove 2024. godine imamo zimu bez snijega. Možda će snijeg pasti početkom februara. Prisjećamo se da su Sarajevo, BiH i cijela tadašnja Jugoslavija čekali snijeg početkom februara 1984. godine, jer bez njega olimpijske igre bi bile zimske samo po nazivu, a možda se ne bi ni održale. 

 

I dok će mnogi mediji, organizacije, političari i pojedinci ispričati svoje priče o tom iščekivanju snijega i hiljada sportista i turista prije 40 godina, o čaroliji koja je u Sarajevu vladala tokom trajanja XIV Zimskih olimpijskih igara, te o kasnije propuštenim šansama da se Sarajevo postavi u poziciju nezaobilaznog zimskog sportskog centra svjetskog glasa, mi ćemo se osvrnuti na jedan drugi aspekt igara koji zasigurno niko od njih neće ni spomenuti – osiguranje.

 

Da nije bilo snijega, ili da se dogodila neka druga nepredviđena okolnost koja bi prouzrokovala otkazivanje tog značajnog događaja, gubici po organizatora i sponzore i mnoge druge sudionike bili bi izuzetno veliki – makar te 1984. godine cijena održavanja ZOI u Sarajevu nije ni izbliza bila tolika kao što su koštale kasnije i ljetne i zimske olimpijske igre, a još se sjećamo ekstravagancije olimpijada u Pekingu, Londonu, Rio de Janeiru i Tokiju, kao i Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru, Sočiju, Pyeongchangu i Pekingu.

 

Za ono vrijeme, za one okolnosti, ipak je to bio značajan novac. I kao što su se pripreme za XIV ZOI odvijale godinama, tako je razmišljanje i priprema za osiguranje zimskih olimpijskih igara počela puno ranije. Tadašnji ZOIL Sarajevo je u saradnji sa Bosna Re i londonskim brokerom IRBL napravio Projekt osiguranja i reosiguranja ZOI 1984. u Sarajevu još u septembru 1981. godine.

 

Tim projektom je obuhvaćeno i osiguranje od otkazivanja ovog sportskog događaja, prema zahtjevu Organizacionog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara 1984., na 40 miliona USD. Tih 40 miliona USD je zavisilo od toga hoće li snijeg pasti na olimpijska borilišta ili ne. Snijeg je ipak počeo padati tokom ceremonije otvaranja Igara. Inače, procjena je da su troškovi organizacije XIV ZOI u Sarajevu iznosili 142,6 miliona USD.

 

A u znak sjećanja na prikriveni doprinos osiguranja i reosiguranja održavanju te sportske manifestacije tadašnjih ZOIL Sarajevo, Zajednice reosiguranja Bosna Re, brokera Harris & Dixon preko njihove firme International Reinsurance Brokers Limited iz Londona te njihovih generalnih direktora gosp. Bože Tadića (ZOIL Sarajevo), gosp. Zije Filipovića (Bosna Re), gosp. Richarda Drummond-Murraya (IRBL), koji su skupa sa svojim saradnicima Jusufom Jakubovićem (ZOIL Sarajevo), Dobrosavom Ogrizovićem (IRBL), Kemalom Jašarevićem (Bosna Re), te gosp. Slavkom Flisom iz Sava Re i ostalima ovaj izuzetno kompleksni zadatak obavili profesionalno i efikasno, te kao naš skromni prilog obilježavanju 40-godišnjice održavanja, objavljujemo na našoj stranici dokumente vezane za to osiguranje i reosiguranje.

 

Zahtjev organizatora za osiguranjem

Ugovor o osiguranju izmedju OK XIV ZOI i ZOIL Sarajevo

Ugovor o reosiguranju ZOIL Sarajevo i Bosna Re

ZOIL Sarajevo Projekt osiguranja i reosiguranja ZOI 1984 u Sarajevu

Cover Note Odgovornost IRBL i Bosna Re

Cover Note Otkaz IRBL i Bosna Re