Novosti

Europski osiguravatelji procjenjuju iznos Madoff-ove prijevare
19.12.2008
LONDON 19. decembar/prosinac  (Best Wire) – Europske banke i osiguravatelji procjenjuju svoje gubitake od navodno 50 milijardi americkih dolara (35.76 milijardi EUR) teške prijevare njujorškog financijera Bernarda Madoff-a. Prema londonskom brokeru Jardine Lloyd  Thompson, prijevara bi mogla imati znatan utjecaj na tržište osiguranja.
 
„Izvjesnost sudskog postupka znaci da ce se financijske institucije koje su sredstva svojih klijenata investirale u Madoff-ove fondove neizbježno suociti sa reakcijom nezadovoljnih klijenata koji ce  tražiti izgubljeni novac“, rekao je Paul Towler, partner JLT-a u svojoj izjavi „Najvjerovatnije ce fokus klijenata biti usmjeren na potrebne mjere koje su trebale poduzele financijske institucije. Velicina ovog slucaja govori da je veoma teško predvidjeti broj i vrijednost odštetnih zahtjeva koji se mogu ocekivati na tržištu osiguranja. Ovo ce zauzvrat vjerojatno utjecati na cijenu kada vecina bude htjela da preispita i poveca svoju osiguravajucu zaštitu.“
 
Skandinavska bankarska grupa Noredea potvrdila je za BestWire da je izloženost njenih mirovinskih korisnika prema investicijama vezanim za Madoffa u vrijednosti od 48 miliona EUR-a.
 
Belgijska financijska grupa Fortis izjavila je takoder da je suocena sa gubicima vezanim za skandal Madoff.  Njena nizozemska podružnica Fortis Bank Netherlands navodi u svojoj izjavi da bi, iako nema direktnu izloženost prema Madoffu, mogla izgubiti izmedu 850 miliona do 1 milijarde EUR-a kroz sredstva koje je pozajmila. 
 
Švicarski davalac mirovinskih i osigurateljnih usluga, Baloise Group, suocava se sa 13 miliona americkih dolara gubitka zbog Madoff prijevare.
 
U kratkoj izjavi Swiss RE navodi da nema direktne izloženosti u odnosu na fondove vezane za slucaj Madoff, i da je „jedina nematerijalna izloženost kroz investicije njihovog zaštitnog fonda koji se procjenjuje na manje od 3 miliona americkih dolara“.
 
Glasnogovornik Hannover Re-a izjavio je za BestWire, da kompanija nema izloženosti u prijevari Madoff. Munich RE takoder tvrdi isto.
 
Madoff je optužen za organizovanje Ponzi sheme, vrste piramidalne sheme, koja absorbira velike sume novca ljudi uz obecanje visokih stopa povrata od ulaganja za koje su mislili da je u potpunosti legalno.  (BestWire, 16. decembar 2008).
Napisao: Marc Jones, glavni urednik London news