Novosti

Osiguranje poplave, zemljotresa, klizanja i odronjavanja tla obavezno
20.07.2007

Belgija je izložena rizicima poplava, oluja i zemljotresa. Stoga je od 01.03.2006. osiguranje poplave, zemljotresa, klizanja i odronjavanja tla obavezno za sve požarne police za civilne rizike u Belgiji, dok je osiguranje od oluje vec odranije bilo obavezno. 

Iako je opasnost od zemljotresa u Belgiji stvarna, poplava je mnogo ozbiljnija prijetnja. 

Pod civilnim rizicima se smatraju ne samo rizici vezani uz kucanstva, vec i komercijalne izloženosti, poput ureda, bolnica, obrazovnih institucija do vrijednosti od oko 40 miliona EUR. Limit po dogadaju za tržište je postavljen na 280 miliona EUR za poplavu i 700 miliona EUR za zemljotres, a ukoliko dogadaj prijede ove iznose, ukljucuje se državni fond za katastrofe (Fonds des Calamites Naturelles). 

Od regija Brisela, Flandrije i Valonije je zatraženo da sacine mape podrucja koja su najizloženija poplavi, tako da se mogu identificirati podrucja najveceg rizika. 

Poseban pool, zvan CAMARA, pokriva one pojedince cije su ponude za osiguranje odbijene zbog izloženosti poplavi, a osiguravatelji ce sudjelovati u pooli u proporciji prema premijskom prihodu. 

(Izvor Axco World, Isse 27, 2nd quarter 2007)