Novosti

Razgovori u Badenu o porastu stopa
01.01.2009
Reosiguravaci su iskoristili susret u Baden-Badenu da snažno pošalju svoju poruku o rastucim stopama kod obnova 1. januara, kao rezultat kreditne krize i stalnih šteta.
 
Njemacki gigant Munich Re predvidio je dvocifreno povecanje stopa reosiguiranja tokom godine zbog pada nivoa kapitala direktnih osiguravaca.
 
Clan Upravnog odbora Ludger Arnoldussen je rekao da reosiguravac ocekuje „znacajno više cijene, sa procentom povecanja koji znacajno ulazi u dvocifreno podrucje“.
 
„S obzirom na eroziju kapitala mnogih osiguravaca, raste znacaj reosiguranja kao direktne zamjene kapitala“, rekao je.
 
U meduvremenu, clan Uprave Hannover Rea Miachael Pickel je takoder dodao svoju podršku stavu Munich Rea.
 
Rekao je: „Situacija se znacajno promijenila od Monte Carla“.
 
Izvršni direktor za njemacko i nordijska tržišta u Swiss Reu, Thomas Witting, je dodao: „Uticaj kreditne krize je da veca potražnja nailazi na niži kapotal sa stalnim dešavanjima šteta. U ovoj situaciji jedina posljedica može biti otvrdnjavanje tržišta“.
 
Hans-Joachim Guenther, šef reosiguranja Endurancea za Europu i Aziju podijelio je ovo videnje da su vremena pogodna za reosiguravace.
 
„Mislim da što više bude neizvjesnosti na tržištu zbog kreditne krize, to ce više osiguravaca kupovati zaštitu. Da zakljucim, vidim trenutnu situaciju kao priliku za reosiguravace, iako se ne radi o lakoj prilici“, rekao je Rebriefu.
 
Ali franšizni dirketor Lloyd'sa Rolf Tolle je zauzeo odmjereniji pristup rekavši da kombinacija uragana Ike i kreditna kriza još nisu preokrenuli tržište.
 
„Nisam vidio logicnu reakciju da su cijene porasle. Mislim da postoji nemir ali još je prerano reci da smo dosegli dno mekog siklusa“, rekao je.
 
Ipak, dodao je da je u podrucjima kao što je energija na moru trend omekšavanja cijena promijenjen nakon udara uragana Ike.
 
U stvari, rekao je da su postojala i pitanja mogu li energetska postrojenja na moru u Meksickom zalivu biti u buducnosti osigurljiva.
Izvještaj casopisa The Review sa susreta u Baden-Badenu 2008