Novosti

Tajfun Haiyan je mnogo gori za Filipinsku ekonomiju nego što je super oluja Sandy bila za SAD
08.08.2013

Razaranja od strane Tajfuna Haiyan, koji je rušio zgrade i oluje koja je prema procjenama usmrtila oko 10.000 ljudi, mogao bi imati mnogo gori uticaj za Filipinsku ekonomiju nego je to imala super oluja Sandy za SAD.


Štete ce biti od $12 milijardi do $15 milijardi, ili oko 5% bruto domaceg proizvoda otoka, prema procjeni Charlesa Watsona, direktora istraživanja i razvoja na Kinetic Analysus Corp. Sandy koja je pogodila SAD prošle godine i poplavila dijelove New Yorka i New Jerseya, uzrokovala je štetu manju od 1% bruto domaceg proizvoda u najvecoj svjetskoj ekonomiji.

„$12 milijardi nije mnogo za SAD, ali za Filipinska ostrva je katastrofalno“, izjavio je Watson.

Samo oko 10% do 15% od ukupnih gubitaka na Filipinima je osigurano, rekao je Watson. To se usporeduje s oko 50% za Sandy, što je izazvalo oko 50 milijardi dolara ekonomske štete, prema podacima iz Munich Re, najvece svjetske reosiguravajuce kuce.

Ostale prirodne katastrofe pokazuju isti model. 2010 godine potres u Cileu, koji je izazvao oko        $ 18 milijarde šteta,  predstavlja oko 7,5% Cileanskog bruto domaceg proizvoda, kazao je Watson . Nasuprot tome, potres i tsunami u Japanu 2011 godine uzrokovao je oko $ 320 milijarde dolara štete, ili oko 6% bruto domaceg proizvoda zemlje, rekao je.

Ekonomija cesto može dobiti i potstrek nakon katastrofe. Nakon Sandy, poduzetnici su zapošljavali radnike kako bi se zadovoljila potražnja. Pojedinci, tvrtke i vlade takoder su pridonijeli u obnovi i jacanju zgrada i infrastrukture.

Ovakav scenarij baš i nije moguc u Filipinima, jer ima manje osiguranja koja bi pokrenula daljnju aktivnost , rekao je Robert Muir - Wood , voditelj odjela za istraživanja za katastrofe modela Risk Management Solutions Inc.  

"Ekonomska djelatnost obnove je mnogo manja nego što bi bila u nekoj bogatijoj zemlji u kojoj skoro svatko ima zakljuceno osiguranje te koristi procjenitelje i uzima ponude od graditelja", rekao je Muir - Wood. "Mnogo ljudi ce na kraju samostalno popravljati vlastite kuce."

 

Clanak preuzet: www.bloomberg.com