Novosti

Velika polemika zbog nacrta zakona
09.11.2007

Nacrt zakona o obaveznom osiguranju stanova od prirodnih katastrofa, koji je trenutno na raspravi pred rumunskim Parlamentom, prouzrokovao je veliku polemiku u javnosti. 

Kako se na kraju svake godine jave i rasprave oko obaveznog osiguranja od autoodgvornosti, te kao što je slucaj i u slucaju II stupa privatnih penzija, rijec „obavezno“ izgleda da mnoge Rumune cini nezadovoljnima. Neka od „mudrih“ razmišljanja tvrde da je besmisleno platiti premiju od 20 EUR za stan u stambenoj zgradi u Banatu, koji nije izložen trima rizicima (poplava, zemljotres, klizanje tla). 

Je li 20 EUR previše novca? Ne nužno, s obzirom da ce štete koje se dese u slucaju katastrofe platiti država ponovo od našeg novca. 1,5 milijardi EUR šteta u poplavama 2005. godine podijeljene na 5 miliona osoba koje ce doprinijeti njihovom saniranju znaci 300 EUR po osobi. 

Ukoliko uzmemo u obzir razmišljanja Munich Re-a, štete koje bi nastale iz velikog zemljotresa jednakog onom koji se desio 1977. godine bi narasle na 20 milijardi EUR, što znaci 4.000 EUR po osobi. Stoga, može li se to uraditi bez obaveznosti? 

To bi bilo dosta teško u zemlji gdje rijec „prevencija“ ne može biti pronadena u rjecniku. Prema nekim procjenama koje je nacinio Media XPRIMM; Rumunija ce doseci stopu penetracije osiguranja kucanstava od 90%, i dostici Europske države, za nekih 50 godina. Do tada, probajmo obaveznost...,

(Izvor XPRIMM News, 09.11.2007.)